A C-vitamin a leggyakrabban szedett vitamin az egész világon. A vízben oldódó vitaminok családjába tartozik és fő feladata a szervezet védelmi funkciójának erősítése. Fontos szerepet játszik még az egészséges bőr megtartásában, valamint az ínak és csontok növekedésében is. Antioxidáns hatása révén semlegesíti a káros szabad gyököket, melyek fontos induktorai a sejtek öregedésének és a rákos sejtek megjelenésének. A szervezet C-vitamin szintje mellett a D-vitamin pótlása is rendkívül fontos, nézz szét D-vitamin kínálatunkban is.
Az emberi szervezet sajnos nem képes előállítani a C-vitamint, így a táplálékból kell fedeznünk szükségleteinket. Ha nem megfelelő mértékű a C-vitamin bevitelünk tünetként többek között vérzékenység, ínysorvadás, lassú sebgyógyulás és a fertőzésekkel szembeni fogékonyság figyelhető meg.
Természetes C-vitamin források
A természetben a C-vitamin megtalálható a citrusfélék gyümölcseiben (citrom, narancs, grapefruit), bogyós növényekben (áfonya, som, szeder, ribizli, eper, málna, csipkebogyó), zöldségfélékben (paradicsom, paprika, burgonya, fejes saláta, káposzta, brokkoli, kelbimbó, karfiol, spenót). Érdemes ezeket a zöldségeket, gyümölcsöket párolva elkészíteni, vagy nyersen fogyasztani, mert így megőrzik vitamintartalmukat.
Elkészítéskor tartsuk szem előtt, hogy a C-vitamin érzékeny a levegőre, a vízre és a hőre. A zöldségek C-vitamin tartalmának mintegy 25%-a egyszerűen megsemmisül már néhány perces főzés vagy gőzölés során. Az éretlen gyümölcsökben jóval kevesebb a C-vitamin, mint az érettekben.
C-vitamin jótékony hatásai
A C-vitamin erősíti az immunrendszert, így szervezetünket ellenállóbbá teszi a kórokozókkal szemben. Javítja a vas felszívódását, hozzájárul az idegrendszer normál működéséhez. A C-vitamin antioxidáns hatásánál fogva véd a szervezetet fenyegető rákkeltő anyagok káros hatásától is.
Mennyi az ajánlott napi C-vitamin mennyiség?
Napjaink rohanó világában, illetve az élelmiszerek minőségének romlásából adódóan előfordul, hogy nem tudjuk C-vitamin szükségletünket kizárólag a táplálkozásunkból fedezni. Így szükséges lehet a C-vitamint táplálék-kiegészítők formájában pótolni. A napi minimális C-vitamin szükségletünk egyénileg eltérő, és jelentősen változik az életkor, a nem és az egészségi állapot függvényében.
A napi ajánlott C-vitamin-bevitel mértéke:
- 1-3 év: 15 milligramm
- 4-8 év: 25 milligramm
- Férfiak, 9-13 év: 45 milligramm
- Férfiak, 19 év felett: 90 milligramm
- Nők, 9-13 év: 45 milligramm
- Nők, 19 év felett: 75 milligramm
- Terhes nők: 85 milligramm
- Szoptató nők, 19 év felett: 120 milligramm
C-vitamin különböző formában
A gyógyszertárak polcain a C-vitamin számos formában megtalálható. Többek között választhatunk kapszulát, tablettát, rágótablettát, pezsgőtablettát, filmtablettát. A c-vitamin tartalom szerint is csoportosíthatjuk a termékeket, megtalálhatóak 200mg, 500mg, 1000mg és 1500 mg hatóanyagtartalmú változatok is. Több termék további összetevőket is tartalmaz, például egyéb vitaminokat, csipkebogyó-kivonatot, magnéziumot, cinket vagy D-vitamint.
Túladagolható a C-vitamin?
Az aszkorbinsav egy vízben oldódó vitamin így nem halmozódik fel a zsírszövetben, a fölösleges mennyiség a vizelettel távozik, így nem lehet túladagolni. A gyógyszerekben, étrend-kiegészítőkben található C-vitamin sem adagolható túl, amennyiben azokat a betegtájékoztató szerint alkalmazzuk.
C-vitamin hiány
C-vitamin hiány leggyakrabban a nem megfelelő táplálkozás miatt alakul ki, vagy akkor, ha hirtelen megnő a szervezet vitamin igénye (pl. terhesség). Ha nem jut elég C-vitaminhoz a szervezet tünetként felléphet ínysorvadás, vérzékenység, fertőzésekre való hajlam. A C-vitamin hiánya következtében fellépő komoly betegség a skorbut. Ezt a betegséget a száraz bőr, emésztési zavarok, fogínysorvadás és meglazult fogak jellemzik.
A C-vitamin étrend-kiegészítőként való szedése hasznos lehet a következő betegségek megelőzésében és kezelésében:
- pattanások
- Alzheimer-kór
- asztma
- autizmus
- depresszió
- cukorbetegség
- magas vérnyomás
- Parkinson-kór
- rossz sebgyógyulás
- gyakori megfázás vagy fertőzés