Felfázás

Felfázás során baktériumok tapadnak meg és szaporodnak el a húgyhólyag nyálkahártyáján. A hólyaghurut egyaránt előfordulhat nőknél és férfiaknál azonban a nők mégis sokkal fogékonyabbak rá, köszönhetően anatómiai felépítésüknek. A felfázás mellett a hüvelyflóra felborulása szolgáltatja a legtöbb panaszt a nők mindennapjaiban. Nézz körül a hüvelyflóra helyreállító készítményeink között is.

Szűrők

Termékek szűrése

Általános

Gyártó

Korhatár

Kiszerelés

Mennyiség: 0 - 150

Egyéb

Szállítási idő:
2-4 nap
3 390 Ft
Szállítási idő:
2-4 nap
1 920 Ft
Szállítási idő:
1-2 nap
2 095 Ft
Szállítási idő:
1-2 nap
11%
3 311 Ft helyett:
2 950 Ft
Szállítási idő:
1-2 nap
2 065 Ft
Szállítási idő:
1-2 nap
2 440 Ft
Gyógyszernek minősülő termék,
csak személyesen átvehető!
2 955 Ft
Szállítási idő:
2-4 nap
2 865 Ft
Szállítási idő:
2-4 nap
4 665 Ft
Szállítási idő:
2-4 nap
1 990 Ft
Szállítási idő:
2-4 nap
2 510 Ft
Szállítási idő:
2-4 nap
3 180 Ft
Szállítási idő:
2-4 nap
3 200 Ft

A felfázás tünetei:

 

·       Gyakori vizelés

·       Sürgető vizelési inger

·       Fájdalom vizelés közben

·       Csípő, égő érzés vizeléskor

·       Szagos vizelet

·       Kínzó, alhasi görcsök

 

A felfázás oka:

 

 

A felfázást a legtöbb esetben baktériumok, többnyire a bélben élő E. coli baktériumok okozzák, melyek a végbél környékéről kerülnek a hüvelybe és a húgycsőbe, ahonnan feljutva a húgyhólyagba, gyulladást okozhatnak. A számukra ideális körülményeket nyújtó langymeleg vizeletben ezek a kórokozók rendkívül gyors szaporodásra képesek. Számuk akár félóránként megduplázódhat, és ahogy egyre többen lesznek, úgy erősödnek az általuk okozott kellemetlenségek is.
Számos hajlamosító tényező növelheti a felfázás kockázatát. Ilyenek pl.:

·       Alhas lehűlése, „felfázása” (csökken a szervezet védekező képessége a területen)

·       Genetikai okok (édesanya, kisgyermekkori felfázás)

·       Nem megfelelő higiénia (elhanyagolt vagy túlzásba vitt)

·       Szexuális aktivitás (gyakori partnercsere, intenzív szex)

·       Bizonyos szokások (pl. kevés folyadékfogyasztás, vizelet tartogatása, műszálas fehérnemű/tanga viselése)

 

A felfázás első enyhe jeleinek megjelenésekor elkezdett otthoni terápiával többnyire megelőzhető a tünetek további erősödése, csillapíthatók az enyhe tünetek. Amennyiben heves fájdalom, véres vizelet, láz kíséri a tüneteket, vagy ha a felfázás elleni vény nélküli gyógyszerekkel nem javulnak a tünetek 3-5 nap alatt, akkor feltétlenül orvoshoz kell fordulni! Ha a tünetek néhány nap után sem enyhülnek jelentősen, akkor orvos által célszerűen megválasztott, rövid ideig tartó antibiotikumos kezelés a megoldás.

 

Felfázás elleni gyógyszerek, kezelések

 

 

Ülőfürdő


A tünetek enyhítésére alkalmazható zsurlófüves, cickafarkas, vagy kamillás ülőfürdő.Bőséges folyadékbevitel


A betegség a nők felénél spontán meggyógyul, de ilyenkor is segíthet a bőséges folyadékbevitel, hiszen így a bőven termelődő, híg (vagyis kevésbé irritáló hatású) vizelet egyszerűen kimossa a húgyutakat. Fogyasszunk legalább napi 3 liter tiszta vizet, gyümölcslevet, gyógyteákat, kerüljük azonban a cukros, szénsavas, alkoholos italokat!

 

Gyógynövény-terápia


Felfázás elleni gyógyszerek között számos gyógynövényi hatóanyagot megtalálunk, hiszen ezek alkalmasak a hólyaghurut korai tüneteinek csökkentésére, vagy megelőzésre. A medveszőlő az egyik legismertebb és leghatásosabb húgyúti fertőtlenítő, mely bizonyítottan elöli a hólyaghurutok 80%-át okozó E. coli baktériumot. Ezen kívül gyulladáscsökkentő, a baktériumok megtapadását gátló és enyhe vizelethajtó hatással is rendelkezik.

Számos felfázás ellen használt gyógynövény vízhajtó hatással rendelkezik. Ezek gyorsítják a fertőzött vizelet kiürülését, így csökken az esélye a baktériumok megtapadásának, szaporodásának. Ilyenek pl. nyírfalevél, pitypang (gyökér és föld feletti rész), mezei zsurló, aranyvesszőfű, csalán (föld feletti rész), kukoricabibe.

Más felfázás kezelésére alkalmas gyógyszerek a baktériumok kitapadását akadályozzák meg. A legismertebb ide tartozó gyógynövény a tőzegáfonya. Ezek a gyógyszerek vény nélkül is megvásárolhatóak a patikákban. A vörösáfonya, tőzegáfonya úgy akadályozza a baktériumok megtapadását a húgyhólyag-nyálkahártyáján, hogy megváltoztatja a baktériumok csillóin található, a megtapadáshoz szükséges anyagok szerkezetét. A tőzegáfonya kivonatok fogyaszthatóak teák, kapszulák, szirupok és oldatok formájában. Nagy előnyük, hogy már kisgyermekkortól alkalmazhatóak.

 

A felfázás megelőzése

 

·       Kerüljük a hideg helyeket, ne üldögéljünk fagyos felületeken

·       Mindig öltözzünk az évszaknak megfelelően

·       Ügyeljünk a megfelelő intim higiéniára.

 

Végül gyógynövények közül használhatunk olyanokat, melyek immunrendszerünk erősítésére szolgálnak ilyen például a fokhagyma, C-vitamin és egyéb vitamin természetes formában (azaz gyümölcsöket és zöldségeket fogyasztva), Echinacea- és grapefruitmag-csepp.