Pulzoximéterek - Oxigénszint mérők | Pharmy Online Patika

Pulzoximéterek

A véroxigén szint mérő készülék egy rendkívül egyszerű, kis méretű, diagnosztikai eszköz, melyet az ujjra csíptetve kell használni. Segítségével fájdalommentesen, gyorsan és pontosan mérhető a vér oxigéntelítettsége és az aktuális pulzus. Felnőttek és gyermekek véroxigénszintjének és pulzusszámának helyszíni mérésére alkalmasak, otthoni vagy intézményi környezetben. Amennyiben a véroxigén szint mellett a vérnyomásodat is folyamatosan figyelned kell, akkor nézz szét a vérnyomásmérő ajánlatainkat között is.

Szűrők

Termékek szűrése

Általános

Korhatár

Szállítási idő:
1-2 nap
8 115 Ft

Véroxigén szint

A véroxigén szint vagy véroxigén telítettség azt mutatja, hogy a vörösvértestek a lehetséges oxigénszállító kapacitásuk mekkora hányadát használják. Minél magasabb az érték, annál több oxigént szállítanak. Minden pulzoximéter ezt az értéket fogja megmutatni számunkra.

  • az oxigén telítettség maximális értéke 100%
  • 96-100% közötti érték az egészséges, azaz normál érték
  • 90-95% közötti érték felhívja a figyelmet, hogy csökken az oxigénellátás.
  • 88% vagy alacsonyabb értéknél haladéktalanul orvoshoz kell fordulni.

 

Pulzus

Azt mutatja meg, hogy mennyit ver a szívünk percenként. A pulzus egészségesekben viszonylag tág határok között változhat, nyugalomban 60-90 között optimális.

 

Perifériás pulzusszám

Az a pulzusszám, amit az ujjadon mér a szaturáció mérő. Minden oxigénszint mérő méri és kijelzi. Egészséges szív esetén a perifériás pulzusszám megegyezik a szív dobbanásainak számával. Egyes szívritmuszavarokban, például pitvarfibrilláció esetén, a perifériás pulzusszám alacsonyabb lehet, mint a szívdobbanások száma. A kettő közötti különbség értéke a pulzusdeficit. Minél súlyosabb a fibrilláció, annál nagyobb a deficit.

 

Hogyan használjuk a pulzoximétert?

Az ujjra csíptethető készülékek nyugalmi véroxigénszint mérésre alkalmasak! Mozgás közben össze-vissza értékeket mutathatnak. A mérés során tehát fontos, hogy ne mozogj és ne járkálj! Azt a kezed, amelyen a pulzoximéter van tartsd teljesen mozdulatlanul.

Figyelj arra, hogy a mérést számos tényező befolyásolhatja. A fényes körömlakk vagy műköröm ronthatja a mérés pontosságát és fals eredményekhez vezethet. A vizsgálatot célszerű szobahőmérsékletű helyiségben és meleg végtagon végezni, mert ellenkező esetben az artériák összeszűkülnek és a mérés nem szolgáltat helyes eredményt.

 

Hányszor használjuk a szaturáció mérőt naponta?

Naponta elegendő 3-4 alkalommal nagyjából ugyanabban az időpontban használni az oxigénszint mérőt. A mért adatokat jegyezd fel és hasonlítsd össze az előzőekkel. Mindig a változást figyeld, különösen, ha romló értékeket tapasztalsz. A reggeli, nappali, esti és éjszakai értékek között 3-5% eltérés is lehet, ami természetes. Ha a legalacsonyabb érték sem kerül 93-94 alá, akkor nincs semmi teendő.

A véroxigén szint csökkenés okai

  • a szív nem tudja megfelelően áramoltatni a vért
  • a tüdőbe nem jut elég oxigén
  • a vörösvértestek nem működnek megfelelően és ezért nem tudnak elég oxigént felvenni és/vagy szállítani.

 

Pulzoximéter használata javasolt az alábbi betegségekben

A véroxigénszint mérés nagyon fontos tényező számos kórképben. Minél súlyosabb a szív, a tüdő vagy a vérsejtek betegsége, annál kevesebb oxigén jut el a sejtekhez, ezért oxigénhiány alakulhat ki.

Így használata kiemelkedően fontos az alábbi esetekben:

  • légzőszervi betegségben
  • szívbetegség esetén
  • a vörösvértestek betegsége esetén

 

Működése egyszerűen

A pulzoximéter működése azon alapul, hogy a vér színe kémiai reakciók hatására változik. Az ujjat egy LED fényforrás világítja meg látható vagy infravörös fénnyel. A fény egy része visszaverődik vagy szóródik, míg egy része átjut az ujjon. Az ujjon átjutó fény intenzitását fotodetektor detektálja. Ebből számítja ki a pulzoximéter a mérés során az oxigén szaturációt és a pulzust.

 

Pulzoximéterek online gyógyszertárunkban

Számos gyártó terméke közül válogathatsz webpatikánkban sőt a pulzoximétereket ep kártyára is megvásárolhatod nálunk. Amennyiben egészségpénztári számlára szeretnél vásárolni kövesd a „Vásárlás menete” leírásunkat.

 

GYIK

 

Mit mér a pulzoximéter?

A pulzoximéter készülék egy rendkívül egyszerű, kis méretű, diagnosztikai eszköz, melyet az ujjra csíptetve kell használni. Segítségével fájdalommentesen, gyorsan és pontosan mérhető a vér oxigéntelítettsége és az aktuális pulzus. Felnőttek és gyermekek véroxigénszintjének és pulzusszámának helyszíni mérésére alkalmasak, otthoni vagy intézményi környezetben.

 

Mit mutat a vér oxigén telítettsége?

A véroxigén szint vagy véroxigén telítettség azt mutatja, hogy a vörösvértestek a lehetséges oxigénszállító kapacitásuk mekkora hányadát használják. Minél magasabb az érték, annál több oxigént szállítanak.