Terhességi tesztek - Gyors, online vásárlás | Pharmy Online Patika

Terhességi tesztek

A terhesség megalapításának legegyszerűbb és leggyorsabb eszköze az otthon is elvégezhető terhességi teszt. A terhességi tesztek mindegyike a HCG hormon kimutatásán alapszik, azonban érzékenységük eltérő, tehát vásárláskor erre érdemes nagy figyelmet fordítani. A HCG, Humán Chorialis Gonadotropin csak terhesség esetén (a beágyazódás időpontjától) termelődik. Amennyiben már várod babád érkezését nézz szét Baba-mama termékeink között is.

Szűrők

Termékek szűrése

Általános

Gyártó

Korhatár

Kiszerelés

Mennyiség: 0 - 2

Terhességi tesztek érzékenysége

 

A terhességi tesztek csomagolásán mindig fel van tüntetve azok érzékenysége. Ez arra vonatkozik, hogy egy adott terhességi teszt mekkora HCG hormon szint mellett tudja már kimutatni a terhességet. Minél érzékenyebb egy teszt annál előbb végezhető el úgy, hogy hiteles eredményt mutasson.

A szuperérzékeny tesztek nagyon alacsony (25 vagy akár 10 IU/l) terhességi hormon szintet is kimutatnak. A 10 IU/l érzékenységűekkel már a fogantatás 8. napján is kimutatható a terhesség, míg a 25mIU érzékenységűek esetében ez csak a 10. napon valósítható meg. Azok a terhességi tesztek, amik a menstruáció elmaradásának első napján ígérnek eredményt, azok jellemzően 50 mIU/ml érzékenységűek.

Nem elhanyagolható tehát, hogy mikor, milyen érzékenységű terhességi tesztet használsz. Könnyen kaphatsz úgy tévesen negatív eredményt, ha a kisebb érzékenységű tesztet túl korán használod. Vásárláskor mindig vedd figyelembe, hogy mikor szeretnéd használni az adott tesztet.

 

Mikor végezzük el a terhességi tesztet

 

A terhességi hormon otthoni kimutatása vizeletből történik. A mai tesztek már annyira pontosak, hogy akár napközben is elvégezhetőek. A minél pontosabb eredmény érdekében azonban célszerű, a reggeli első vizeletből elvégezni a tesztet. Ennek az az oka, hogy egy napon belül a reggeli vizeletben a legmagasabb a HCG hormon koncentrációja.

A pontos nap meghatározásához tudnunk kell ciklusunk hosszát, valamint az esetleges beágyazódás időpontját. Emellett a kimutatáshoz meg kell várnunk, hogy a HCG hormon vizeletben kimutatható szintje elérje a használandó terhességi teszt érzékenységét.

 

A terhességi teszt fajtái

 

Rengetek márka közül választhatunk, azonban ezek mindegyike 3 csoportba sorolható:

  • tesztcsíkok
  • vizeletsugaras terhességi tesztek
  • kazettás terhességi tesztek

 

 

Terhes teszt használata

 

 

A teszt elvégzése előtt mindig olvassuk el a mellékelt használati útmutatót. A működési elv általában ugyan az, azonban az elvégzésben lehetnek különbségek. Van, ahol a vizeletet egy tiszta edénybe, pohárba kell összegyűjteni és a teszt elvégzéséhez a tesztrudat ebbe kell mártani. Van, ahol közvetlenül a tesztrúdra kell pisilni, és van olyan is, ahol egy pipetta segítségével egy ún. kazettára kell cseppenteni a vizeletből.

Várakozzunk, míg azt a kezelési útmutató javasolja, általában pár percig (10-15 perc). Végül olvassuk le az eredményt. Figyeljük, hogy megjelent-e az úgynevezett kontrollcsík, mely azt jelzi, hogy működik a teszt. Amennyiben nem jelentkezik a kontroll csík, úgy nem értékelhető az eredmény, ilyenkor meg kell ismételni a vizsgálatot. Ebből adódóan javasoljuk, hogy egyszerre 2 tesztet vásárolj, így, ha az első valamiért érvénytelen eredményt mutat, rögtön el tudd végezni a tesztet egy másik eszközzel.

 Amennyiben a második csík is megjelenik, akkor az eredmény pozitív. Biztos pozitív az eredmény (vagyis terhes), amennyiben a kontroll csíkkal megegyező erősségűen látszik a második csík is. Ha a második csík halványabb, akkor pár nappal később a teszt ismételt elvégzése javasolt. Pozitív teszt esetén első teendő egy nőgyógyász felkeresése, hiszen a terhesség biztos tényét csak ő fogja tudni megállapítani.  

Negatív teszteredmény esetében a terhességi teszten a kontrollcsík megjelenik, de a második csík nem. Ez az eset vagy azt jelenti, hogy valóban nem vagy terhes, vagy pedig túl korán végezted el a tesztet, ilyenkor a szervezetedben lévő HCG szint még nem érte el azt a minimális szintet, ami mellett ki tudná mutatni a teszt a várandósságot. Ilyenkor ajánlott néhány nappal később megismételni a tesztet.

Fontos megemlíteni, hogy vannak olyan terhességi tesztek, amelyek a terhességet vonalak megjelenésével mutatják, hanem negatív eredmény esetén mínusz jel (-), pozitív eredmény esetén plusz jel (+) jelenik meg rajtuk.

A digitális terhességi tesztek egy képernyőn írják ki a „terhes” vagy éppen a „nem terhes” felirat valamelyikét, ezzel könnyítve meg a kiértékelést.

 

Az otthon használható terhességi tesztek pontossága

 

A patikában kapható tesztek rendkívül megbízhatóak, téves pozitív eredménnyel gyakorlatilag nem kell számolnunk. Téves negatív eredmény akkor fordulhat elő, ha túl hamar végeztük el a tesztet és még nem jelent meg a szervezetben a terhességi hormon.

 

Clearblue terhességi teszt

 

A Clearblue Terhességi tesztet egyedülálló hétszámlálóval is ellátták. Így ő az első és egyetlen olyan teszt, amely nem csak azt mutatja meg, hogy terhes vagy-e vagy sem, hanem azt is, hogy mennyire előrehaladott a terhességed. Annyira érzékeny, hogy akár 5 nappal az elmaradó menstruáció előtt is használható.

 

GYIK

 

Mikor végezzük el a terhességi tesztet?

A mai tesztek már annyira pontosak, hogy akár napközben is elvégezhetőek. A minél pontosabb eredmény érdekében azonban célszerű, a reggeli első vizeletből elvégezni a tesztet. Ennek az az oka, hogy egy napon belül a reggeli vizeletben a legmagasabb a HCG hormon koncentrációja.

 

Menyire pontos egy otthoni terhességi teszt?

A patikában (és a weboldalukon) kapható tesztek rendkívül megbízhatóak, téves pozitív eredménnyel gyakorlatilag nem kell számolnunk. Téves negatív eredmény akkor fordulhat elő, ha túl hamar végeztük el a tesztet és még nem jelent meg a szervezetben a terhességi hormon.