Lázmérők

A lázmérő olyan kellék, amire mindenképp szüksége lesz az egész családnak. Már újszülött kortól elengedhetetlen a használata, hiszen gondoljunk arra, hogy nem csak akkor lesz rá szükség, ha beteg lesz a baba, hanem a kötelező védőoltások után is. Többi babaápolási termékeink között is nézz szét. 

Szűrők

Termékek szűrése

Általános

Gyártó

Korhatár

Egyéb

Szállítási idő:
2-4 nap
2 950 Ft
Szállítási idő:
1-2 nap
2 945 Ft
Szállítási idő:
1-2 nap
2 555 Ft
Szállítási idő:
1-2 nap
1 780 Ft
Szállítási idő:
2-4 nap
1 055 Ft
Szállítási idő:
1-2 nap
550 Ft
Szállítási idő:
2-4 nap
18 472 Ft

Hagyományos lázmérő

A mai hagyományos lázmérők már higanymentes változatok, bár megjelenésükben rendkívül hasonlítanak higany tartalmú társaikhoz. Mérési elvük is ugyan az, azonban higany helyett már más hőmérséklet mérésre alkalmas vegyületet tartalmaznak, például gallium-ón ötvözetet vagy színezett alkoholt. Alkalmazhatóak hónaljban és a szájban egyaránt. Fontos azonban megjegyezni, hogy a higanymentes lázmérők esetében a mérést követő „lerázás” nehézkesebb lehet, mint a higanyos társaiknál.

 

Digitális lázmérő (hőmérő)

A digitális lázmérők nagy előnye, hogy már újszülött babánál is használhatóak. A végbélben és szájban történő lázméréshez elérhetőek a flexibilis véggel rendelkező változatok. Ezek a szájban történő mérésnél védik a hőmérőt a leharapástól továbbá a végbélben történő hőmérsékletmérést is megkönnyítik. A digitális hőmérők további előnye, hogy gyorsan elvégezhető velük a mérés, majd a digitális kijelzőjükön könnyedén leolvasható a mért érték. Segítségükkel a hónaljban, a végbélben vagy akár a szájban is megmérhető a testhőmérséklet. Egyes típusok olyan extra funkciókat is tartalmaznak, mint a mért értékek tárolására alkalmas memória vagy az automatikus kikapcsolás.

 

Érintésmentes lázmérő

Az érintés nélküli lázmérő előnye, hogy higiénikus, segítségével gyorsan és kíméletesen lehet megmérni a lázát. Gyermekek esetében akár alvás közben is használható anélkül, hogy a kicsi felébredne.  Méréskor a test által kibocsájtott infravörös sugarakat detektálják. Érintésmentes hőmérésre alkalmasak a fülhőmérők és a homlokmérők.

 

Fülhőmérők

Infra hőmérők, így mérési elvük az, hogy a fül dús érhálózattal ellátott dobhártyája által kibocsájtott ún. infravörös sugárzás komponenseinek arányából a test hőmérsékletére, azaz lázra lehet következtetni. A készülék infravörös sugárzás detektálására alkalmas, vékony, hengeres részét a hallójáratba kell bevezetni és megfelelő pozícióban ott tartani.

Az infra lázmérők előnye, hogy mérési idejük rövid és a mért értékek a készülékek típusától függően a memóriában elraktározhatók. A fülhőmérővel nagyon pontos mérésre nyílik lehetőség, amivel a kisgyermek és a szülő számára is kellemetlen, végbélben való lázmérés kiváltható.

 

Homlok lázmérő

Jelen járvány sújtotta időszakban használatuk előtérbe került. A fülhőmérőkhöz hasonlóan a lézeres hőmérők csoportjába tartozik, azaz a test által kibocsájtott infravörös sugarakat detektálják. A homlokmérők digitális kijelzőn mutatják a mért hőmérsékletet, szintén rendelkeznek memóriával, amibe a kapott értékeket elmenthetjük. A velük való mérés, könnyű és gyors, akár még akkor is, amikor a gyermek alszik.

 

Lázmérős cumi

A lázmérős cumi azoknál a babáknál használható, akik egyébként is cumiznak vagy elfogadják a cumit. Néhány perces cumizás után jelzik ki a szájban mért hőmérsékletet.

 

Lázmérő lapocskák (homlokra helyezendők)

A homlokra helyezendő vékony filmlapocska, mely színváltozással jelzi a hőmérsékletváltozást. Néhány másodperc után a filmlapocska színéből kiderül a hőmérséklet. Gyártmánytól függően különféle pontossággal való mérésre képesek. Használata kényelmes, főleg csecsemők esetében hiszen alvás közben is elvégezhető a lázmérés és nem szükséges levetkőztetni a gyermeket. Hátránya, hogy az éjszakai sötétben a színe nem látható.

 

Hogyan mérjünk lázat

A hónaljban történő lázmérés előtt töröljük a bőrt szárazra, majd vezessük a hőmérőt a hónaljárokba. A mérés ideje kb. 10 perc, ennyi idő kell ugyanis ahhoz, hogy a hónaljárok a test hőmérsékletét felvegye. A szájban és a végbélben mért hőmérséklet kb. 0,5 fokkal magasabb a hónaljban mértnél.

Végbélben történő hőmérőzéskor a hőmérő higanytartályát kenjük be vazelinnel és helyezzük a végbélbe. Kb. 3-4 perc múlva a hőmérő leolvasható.

 

Mikor mérjünk hőmérsékletet?

Lázmérést reggel és délután-este ajánlatos végezni. A lázas betegségek nagy részében az esti hőmérsékletértékek magasabbak. A borzongás vagy hidegrázás a hőmérséklet emelkedésének a jele, ennek megszűntével általában magas lázat mérünk.