A kollagén vízben oldódó fehérje. Neve a görög „kólla” szóból ered, mely ragasztót jelent. Az emberi szervezetben a kollagén a legnagyobb arányban előforduló fehérje, amely testsúlyunk akár 5-7 %-át is kiteszi. A kollagén a kötőszövetek alkotóelemeként a bőr, a csontok, az izmok, az erek, az inak és szalagok egészségében játszik jelentős szerepet. Felelős az ízületek és a porcok rugalmasságának és feszességének megőrzéséért. A rugalmasság növelésével a kollagén stabilabbá teheti a porcokat, így csökkenthető az ízületi fájdalmak és a sportsérülések előfordulásának esélye is.
A kollagén és az életkor
Gyermek- és fiatal korban a kötőszöveti és egyéb sejtek folyamatosan biztosítják a test kollagén utánpótlását, ám az életkor előrehaladtával csökken a természetes kollagén termelés. Harminc éves kor után a szem környékén megjelennek az első szarkalábak, a bőr ereszkedik, fakul, vékonyodik, a ráncok láthatóbbá válnak. Az arc és a kézhát bőrén látható a legszembetűnőbb változás.
Nőknél a változókorban következik be a kollagénszint drasztikus csökkenése, ami az egész test működését befolyásolja. Kollagén hiányában az immunrendszer ellenálló képessége is csökken. Idősebb korban száraz, rugalmatlan bőr, sajgó ízületek, töredező körmök jelzik a kollagénszint csökkenését.
Erre is figyeljünk:
A kollagénrendszert károsíthatja
• az ultraibolya sugárzás,
• a dohányzás,
• a vitaminszegény táplálkozás,
• a túlzott cukorfogyasztás.
A kollagén természetes forrásai
A kollagén aminosavakból áll. Az olyan esszenciális aminosavak, amelyeket a szervezet nem képes előállítani, vagy nem a megfelelő mennyiségben, a táplálkozás során pótolhatóak. A kollagén termelést támogatja a tojásfehérjében, húsban, sajtban, szójában található prolin. A piros, bogyós gyümölcsökben található antocianin, és a vörös húsban, tengeri herkentyűkben, magvakban található réz.
Sok kollagént tartalmaznak a szárnyasok és a halak. A legtöbb kollagén az állatoknak az inaiban, porcaiban és bőrében található meg, sok kollagént tartalmaznak a csontok is. Erre kitűnő megoldás a húsleves, a csontleves és a kocsonya.
Fogyasszunk kollagénben gazdag élelmiszereket és C-vitamint a szervezet megfelelő kollagénszintjének eléréséhez, fokozásához! A C-vitamin mellett a kén és a cink is hozzájárul a szervezet kollagén termeléséhez. Ként tartalmaz az uborka, a fokhagyma, a banán, a tofu, cinkhez juthatunk a diófélék, és a tenger gyümölcseinek fogyasztásával.
Melyik kollagén készítményt válasszam?
A kollagén készítmények számos formában elérhetőek a gyógyszertárakban. Különféle kollagéntartalmú bőr- és arcápoló kapszulák, étrendkiegészítők, porok, tabletták,
A kollagén az arcápoló készítmények népszerű összetevője, öregedésgátló hatásáról ismert. A kívülről bevitt kollagén és hyaluronsav (krémek, ampullák, injekció) csak az adott területen fejti ki hatását. A belsőleg alkalmazható szépségkapszulákkal, tablettákkal, porokkal koncentráltabb hatást érhetünk el, ezek hasznosulnak megfelelő mértékben a szervezetben, ezt vegyük figyelembe a vásárlásnál.
A C-vitamint is tartalmazó, speciálisan összeállított kollagén kapszulák rövid időn belül látványos eredményeket érhetünk el. A bőr védőrétege megerősödik, hidratált lesz, a ráncok, aknék enyhülnek, illetve eltűnnek.
A kívánt hatás eléréséhez javasolt legalább 1-3 hónapig alkalmazni a kollagén tablettákat, akár évente több alkalommal is.
Az egyik legközkedveltebb kollagén készítmény a Colafit kollagén. A Colafit® kockák az egyik legkíméletesebb tartósítási módszerrel, liofilizálással (fagyasztva szárítással) készülnek ellenőrzött és minősített európai gyárban. A kockák a liofilizálás miatt nem tartalmaznak vizet és szivacsszerű állaggal rendelkeznek. 1 Colafit® kocka 8 g liofilizált kollagént tartalmaz, amely 800 mg kollagén gélnek felel meg.
A Colafit kockák egyszerűen és biztonságosan alkalmazhatók mindenkinek. A pici, íztelen kocka allergén, glutén és cukormentes, valamint semmilyen adalékanyagot, színezéket, tartósítószert vagy nehézfémet nem tartalmaz. Várandósság és szoptatás, valamint cukorbetegség esetén is biztonsággal alkalmazható.
Kollagén por
Ha egyszerű megoldást keresünk a kollagén por a megfelelő számunkra. Ezek a termékek vízben vagy gyümölcslében elkeverve fogyasztandók, és változatos ízekben kaphatók. A gyógyszertárakban találhatunk olyan kollagén port is, amely hőálló, ez azt jelenti, hogy süthetünk-főzhetünk is vele.
Ha kollagént iszunk minden nap, nem szárad ki a bőrünk, elkerülhetjük a kellemetlen, viszkető érzést. Fontos, hogy a peptid molekula részecskéi picikék legyenek, mert így tudnak csak beépülni a sejtjeink közé, így tud hasznosulni a kollagén. A kollagén porból nagyon finom, tápláló, energiadús reggeli ital készíthető.
Aktív, sportos élet vagy nehéz fizikai munka végzése esetén is erősíthetjük bőrünk, hajunk, körmeink épségének, szépségének megőrzését a legtisztább, legmagasabb biológiai fehérjetartalommal rendelkező kollagén porok alkalmazásával.
Az egyik legközkedveltebb kollagén por készítmény a Jutavit Collagen komplex por. A termék elérhető erdei gyümölcsös, epres és ananászos ízesítéssel. Hidrolizált kollagént tartalmaz és nem tartalmaz mesterséges aromát és színezéket, valamint tartósítószert sem.