Ekcéma kezelése

Az ekcéma vagy más szóval dermatitis, a bőr gyulladásával járó betegség. Olyan állapot, amikor a bőr legkülső rétegében mikroszkopikus repedések alakulnak ki, a bőr elveszíti a hidratáltságát és gyulladt lesz. Egyik speciális típusa a kontaktekcéma, ami egy, a bőrrel érintkező anyag által kiváltott gyulladás. Ebben az esetben az irritáció először csak azon a helyen jelentkezik, ahol a bőr érintkezett az allergénnel, később a test más részeire is átterjedhet.

Szűrők

Termékek szűrése

Általános

Gyártó

Korhatár

Kiszerelés

Mennyiség: 0 - 1000

Egyéb

Szállítási idő:
1-2 nap
2 315 Ft
Szállítási idő:
2-4 nap
4 315 Ft
Szállítási idő:
1-2 nap
7 400 Ft
Szállítási idő:
1-2 nap
8 800 Ft
Szállítási idő:
1-2 nap
6 600 Ft
Szállítási idő:
1-2 nap
8 800 Ft
Szállítási idő:
1-2 nap
4 860 Ft
Szállítási idő:
1-2 nap
5 920 Ft
Szállítási idő:
10-14 nap
2 975 Ft
A termék jelenleg nem elérhető.
Kérjük érdeklődjön ügyfélszolgálatunkon!
Szállítási idő:
1-2 nap
5 135 Ft
Szállítási idő:
1-2 nap
7 250 Ft
Szállítási idő:
1-2 nap
4 768 Ft
Szállítási idő:
1-2 nap
3 345 Ft
Szállítási idő:
1-2 nap
8 020 Ft
Szállítási idő:
1-2 nap
5 750 Ft
Szállítási idő:
1-2 nap
8 433 Ft
Szállítási idő:
1-2 nap
4 695 Ft
Szállítási idő:
1-2 nap
8 155 Ft
Szállítási idő:
1-2 nap
5 325 Ft
Szállítási idő:
1-2 nap
8 160 Ft

Az ekcéma tünetei

 

Az ekcéma hólyagokat, bőrpírt, duzzanatot, nedvedzést, pörkképződést, hámlást és rendszerint viszketést okoz. A kontaktekcéma esetében allergiás reakció az allergénnel való érintkezés után jelentkezik. A bőr kivörösödik, megduzzad, majd hólyagocskák jelennek meg, melyek kifakadnak és váladékoznak. A folyamatot heves viszketés kíséri. A tünetek az allergénnel való érintkezés megszűnése után néhány napig még rosszabbodnak. Több hétbe telik, mire a tünetek teljesen megszűnnek.

Az allergén azonosításához bőrteszt elvégzése szükséges. A vizsgálat során az allergének érintkezésbe kerülnek a bőrrel, így egy esetleges allergiás reakció kialakulásából következtetni lehet az allergén típusára.

 

Életkorra jellemző tünetek

 

Kisgyermekkorban az ekcéma tünetei a száraz bőr, a végtagok hajlataiban, a nyakon, a fül mögött és a szem körül kialakuló, általában erős viszketéssel járó bőrgyulladás. A tinédzser- és felnőttkori formánál ezekhez a tünetekhez a tenyereken és a talpakon megjelenő ekcéma is társulhat. Ekcéma esetén fontos megfelelő gondot fordítani a fejbőr és a haj ápolására is

 

Mi okozhat ekcémát?

 

Az ekcéma kialakulásának számos oka lehet:

• helytelen táplálkozás

• stressz

• öröklött hajlam

• kozmetikumok

• ékszerek

 

Az egyes anyagok vagy irritáció, vagy allergiás reakció révén okozhatnak bőrgyulladást. Az allergén anyagok közé tartozik a ruházat kiegészítőiben található nikkel, króm, nylon. Ide sorolhatjuk az antibiotikumokat, a helyi érzéstelenítőket, ragasztókat, vegyi anyagokat. Allergiás reakciót válthat ki sampon, hajfesték, körömlakk, púder, rúzs, fogkrém is.

A felnőttkori ekcéma kialakulása, vagy súlyosbodása gyakran összefügg a beteg életében bekövetkezett változásokkal, betegségekkel, stresszhelyzettel is.

 

Hogyan kezeljük az ekcémát?

 

Az ekcémás tünetek súlyosabb esetben helyi szteroid tartalmú készítményekkel kezelhetők. A krémeket kúraszerűen használjuk, a panaszok jelentkezésekor. Az erős hatóanyagú készítmények viszonylag rövid idő alatt szüntetik meg a gyulladást. A tünetek enyhülésekor, úgynevezett immunmoduláló helyi készítményeket (krém, kenőcs) is alkalmazunk, melyek elősegítik a hosszabb tünetmentes állapotot.

Ma már elérhetőek számos dermokozmetikai márka kínálatában a kifejezetten ekcémás, atópiás bőrtünetekre kifejlesztett testápolók, tusfürdők és hidratáló krémek. Ezek biztonságosak, megakadályozzák a gyulladásos folyamatok kialakulását a bőr szerkezetének károsítása nélkül. Ezek a krémek segítenek helyreállítani a gyulladt bőr mikrobiomjának egyensúlyát, azáltal, hogy a bőr számára szükséges lipideket, ceramidokat és probiotikumokat megfelelő arányban tartalmazzák. 

Fontos kiemelni, hogy óvjuk a száraz bőrt, megfelelően ápoljuk és figyeljünk a lipidek pótlására. Az ekcéma nem minden formája gyógyítható véglegesen, de ha a kiváltó okokat elkerüljük, és ha megszűnik a gyulladás, további tünetek már nem jelentkeznek.

A kontakt ekcéma bizonyos foglalkozásoknál komoly gondot okozhat: fodrászok, kőművesek, kémiai iparágban dolgozók. A helyi kezeléssel a gyulladás csökkenthető, a felülfertőzés elkerülhető. A nedvedző, gyulladt területen alkalmazzunk fertőtlenítő – hűtő borogatást, majd gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő ecsetelőkkel, kenőcsökkel kenjük be.

 

Ekcéma krémek vény nélkül

 

Az ekcémával szemben többféle, a patikákban vény nélkül kapható krémmel vehetjük fel a harcot. A különböző állagú készítmények kiválasztásánál vegyük figyelembe az elváltozás helyét és jellegét. Az ekcéma elleni krémek visszaállítják a bőr természetes védőrétegét, enyhítik a kipirosodást és megszüntetik a kellemetlen viszketést. Készülhetnek természetes hatóanyagokkal, illetve speciális összetevőkkel. A termálvizet tartalmazó ekcéma krémek puhítják és nyugtatják az irritált bőrt. 

 

Tanácsok, javaslatok a megelőzéshez

 

A kontaktekcéma megelőzhető a bőrön allergiás reakciót okozó anyagok elkerülésével. A száraz bőr hajlamosabb a kontaktekcémára, ezért igyekezzünk elkerülni a bőr kiszáradását, folyamatosan ápoljuk, hidratáljuk. Így az irritáló anyaggal való véletlen találkozás mérsékeltebb bőrreakciót vált ki.

Napjainkban a tisztálkodáshoz és a szépségápoláshoz a gyógyszertárakban már megvásárolhatóak az ekcémás bőr ápolására kifejlesztett illatanyag- és színezékmentes készítmények. Természetes alapanyagú, semleges kémhatású, kímélő szappant használjunk. Azok a legjobbak, amelyek nem távolítják el a bőr természetes zsír- és faggyútartalmát.

A folyékony szappan is jó választás, mert kevésbé szárít, szemben az antibakteriális készítményekkel. Szárítkozáskor tenyérrel simítsuk le a víz nagy részét, majd a törülközővel dörzsölés nélkül itassuk fel a többit.

A ruházat megválasztásánál figyeljünk arra, hogy a bőrrel lehetőleg csak pamut ruhanemű érintkezzen, ez a legkevésbé irritáló. Kerüljük a műszálas anyagokat és a gyapjút. Az étkezéseknél törekedjünk a változatos, friss összetevők fogyasztására. Az erős, fűszeres ételek nem javasoltak, mivel ezek a verejtékkel távozva fokozhatják a tüneteket.

 

Fontos a megfelelő hidratálás

 

Az ekcémás betegek a kádban való fürdőzés helyett válasszák a zuhanyozást, ezt követően pedig használjanak speciális testápolót. A hidratáló krémeket a szinte még nedves bőrre vigyék fel. Érdemes olyat választani, amely visszapótolja a bőr természetes vízmegkötő anyagait. Alapvető fontosságú a láb, a kéz, a könyök, a térd, az arc és a nyak bekrémezése, mert ezek a bőrterületek hajlamosak leginkább a kiszáradásra.