A kollagén jótékony hatásai

Mi is az a kollagén?
A kollagén és a hyaluronsav az a két természetes anyag, mely segít bőrünkben megkötni a nedvességet, illetve ízületeinket természetes „kenőanyaggal” látja el. A kollagén jelentése ragasztó. Az emberi szervezetben többek között a csontokban az ínakban, az ízületekben, a porcokban, a bélben, a fogakban, az izmokban, a hajban, a körmökben található meg.
A fehértjék közé tartozik és több típusa is ismert. Fontos feladatot lát el szerveink felépítésben és optimális működésében. Neki köszönhetjük sejtjeink megfelelő rugalmasságát és ellenállóképességét.
A kollagén a felelős bőrünk feszességért és rugalmasságáért is. Szervezetünk kollagén termelése folyamatos, azonban az idő múlásával a folyamat üteme lassul, intenzitása csökken.
Ez az egyik oka ráncaink megjelenésének is, hiszen a csökkent kollagén termelés miatt bőrünk veszít rugalmasságából a kötőszövetei meggyengülnek és kialakulnak a már jól ismert barázdák.
Kollagén jótékony hatásai
Erősíti a körmöket és a hajat
A kollagén elengedhetetlen a haj és a köröm szépségének megőrzéséhez mindemellett, segíti a hajhagymák erősségének megóvását és regenerálja a fejbőrt. A kollagén serkentőleg hat a keratin termelődésére, amelynek köszönhetően erősebbé válik a köröm és a haj is. Hatására gyorsabban nőnek a körmök és kevésbé töredeznek. Megállíthatja a korai hajhullást és a hajszálak elvékonyodását is.
Feszesíti a bőrt
A kollagén feszesebbé, rugalmasabbá teszi a bőrt. Nagy mennyiségű vizet képes megkötni, ezáltal nedvességgel tölti fel bőrünket, rugalmassá téve azt, és csökkentve a ráncok mélységét. Pozitív hatásainak köszönhetően csökkenti és elhalványítja a ráncokat, finomabbá teszi a bőr tónusát.
A kollagén egy nagy méretű molekula, mely bőrön keresztül csak kis mértékben szívódik fel, így kollagén tartalmú kozmetikumok helyett inkább belsőleg pótoljuk, vagy használjunk olyan krémeket, melyek a kollagén termelődését serkentik.
Megelőzhető vele a csontritkulás
A csontok erősségét a csontszövet mennyisége mellett a kollagén jelenléte határozza meg, mivel hozzájárul a csontépítő sejtek stimulálásához és segíti a kalcium felszívódását. Ezek mellett rendelkezik még gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatásokkal is, melyek növelik a csontok a törésekkel szembeni ellenálló képességét.
A kollagén növeli a csontok, a porcok, az ínak és az ízületek rugalmasságát és egyben erősíti is azokat. Szedésével elkerülhetővé válnak a sportsérülések és a megerőltetést követő ízületi fájdalmak. Fontos megjegyezni, hogy a kollagén hatása kalciummal együtt szedve érvényesül a legjobban.
Csökkenthető vele az ízületi fájdalom
A kollagén készítmények fogyasztása segítséget nyújt az ínak és a szalagok egészségének megőrzésében, hozzájárul a reumás megbetegedések és a porckopás megelőzéséhez, gyulladáscsökkentő hatása révén enyhíti a már meglévő fájdalmat.
Óvja a szív- és érrendszer egészségét
Az ereknek kollagénre van szükségük, hogy falaik merevségét és rugalmasságát megtartsák. A szív kollagén nélkül képtelen lenne pumpafunkcióját megfelelően ellátni, és a vért a sejtekhez megfelelő mértékben eljuttatni. Elmondható tehát, hogy keringésünk egyik nélkülözhetetlen eleme a kollagén.
Hozzájárul a bélrendszer egészségéhez
A rendszeres kollagén fogyasztás hozzájárul a bélflóra épségének megteremtéséhez. A kollagén rendszeres pótlásával javíthatjuk emésztésünket, és megőrizhetjük bélrendszerünk egészségét. Gyulladáscsökkentő hatása révén pozitívan befolyásolja az irritábilis bélszindróma tüneteit is. Probiotikumokkal is kiválóan kombinálható a legjobb hatás elérésének céljából.
Hozzájárul szemünk egészségéhez
A kollagén a jó látáshoz elengedhetetlen. A kollagén segít megőrizni a retina pigmentált rétegét és a szemgolyót (üvegtestet) kitöltő tiszta gélt. A kutatások azt mutatják, hogy a kollagén hiánya szemhibákhoz és rendellenességekhez vezethet.
Kollagénhiány jelei, tünetei
- gyakoribb sportsérülések, ínszakadások
- „recsegő” ízületek
- porcleválás, porc fájdalom, porckopás
- ráncok, szarkalábak
- dehidratáltság
- cellulitisz
- ínygyulladás, fogfájás, fogágybetegségek
Hogyan pótoljuk a kollagént?
A kollagént szervezetünk állati eredetű élelmiszerekből tudja pótolni, azonban ilyen formában történő hasznosíthatósága igen csekély. Az étrend-kiegészítők módosított formában peptidekre bontva tartalmazzák a kollagént, amelyet szervezetünk így sokkal könnyebben tud felhasználni.
Válasszunk olyan terméket, melyben a kollagénen kívül más értékes hatóanyag is van (Cink, C-vitamin), ezek ugyanis támogatják a kollagén pozitív hatásait.
A kollagén természetes forrásai
A kollagén szintézisét támogató vagy lebontását gátló zöldségek és gyümölcsök: paradicsom, paprika, cékla, eper, csipkebogyó, mangó, barack, édesburgonya, répa, avokádó, hal, hús, belsőségek, comb, tojás.
Kollagén fogyasztása: mennyit és hogyan?
A szakemberek javaslata alapján 30 éves korunkig naponta 5 gramm kollagént kell bejuttatnunk a szervezetünkbe. Ezt a mennyiséget 30 éves kor felett 10-15 grammra kell növelni. Amennyiben ízületi problémák csökkentése vagy izomtömeg növelése a cél 30 gramm kollagén bevitele javasolt.
A kollagén peptidekre bontva egyszerűen fogyasztható és könnyen emészthető. Számtalan gyógyszerformában megtalálható a patikák polcain. Elérhető por, lágyzselatin kapszula, vagy ivóampulla formájában. Ezek lehetnek ízesítettek is és keverhetőek üdítőhöz, shake-hez, smoothie-hoz is.
A kollagén fogyasztható natúr formában akár fehérje turmixban is, ízlés szerint egy kis gyümölccsel. A citromos kollagén port citromos teába is keverhetjük. Ha egyszerű megoldást keresünk a kollagén por a megfelelő számunkra. Ezek a termékek vízben vagy gyümölcslében elkeverve fogyasztandók, és változatos ízekben kaphatók. A gyógyszertárakban találhatunk olyan kollagén port is, amely hőálló, ez azt jelenti, hogy süthetünk-főzhetünk is vele.
Vigyázat! Ezek csökkentik a kollagénszintet!
Nagyobb mennyiségű kollagén bevitelére van szükség a következő esetekben:
Dohányzás
A cigaretta rengeteg olyan vegyületet tartalmaz, amelyek mind a kollagént, mind pedig a bőr feszességét, rugalmasságát csökkentik. A nikotin egyik hatása, hogy szűkíti a vérereket, ezzel megnehezítve a tápanyagok és az oxigén szállítását az adott területre.
Túlzott cukorfogyasztás
A magas cukorbevitel károsítja az aminosavakat, aminek az eredménye egy szerkezetileg módosult legyengült, száraz kollagén lesz, mely feladatát már nem képes megfelelően ellátni.
Napozás
A Földre érkező napsugarak UV-sugárzása felgyorsítja a kollagénszint csökkenését.
Kollagén mellékhatásai
Ritkán előfordulhat kollagén tartalmú étrend-kiegészítő alkalmazása után allergiás reakció vagy rossz szájíz. Az adott termékben található hordozóanyag vagy egyéb összetevő okozhat túladagolást vagy érzékenységet is.