Miért fontos a folsav pótlás?

Röviden a folsavról
A folsav (más néven B9-vitamin) neve a latin folium szóból ered, melynek jelentése levél. Ennek magyarázata, az, hogy a zöldégek levelei a folsav fő forrásai. A folsav a vitaminok csoportjába tartozik, azon belül is a vízoldékonyak közé.
A B9-vitaminnak két különböző formája ismert: a folsav és a folát. A folát a B9 természetben előforduló formája, a folsav pedig a szintetikus változat. Fontos tudni, hogy az emberi szervezet másképp dolgozza fel a két anyagot, és nem képes azt nagy mennyiségben elraktározni.
A folsav szerepe
A folsav jelenléte elengedhetetlen az emberi szervezet számára. Nélkülözhetetlen a sejtosztódáshoz, az agyi funkciók megfelelő működésének biztosításához, a vörösvérsejtek fejlődéséhez, a sebgyógyuláshoz, a DNS-szintézishez és befolyásolja a magzati fejlődést. Hozzájárul a gyomor-bélrendszer, és a szájnyálkahártya épségéhez. B12-vitaminnal együtt csökkenti az érelmeszesedés, valamint a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.
Folsavhiány okai
Folsavhiány leggyakrabban az elégtelen bevitel miatt alakulhat ki, ennek oka a legtöbb esetben a hiányos táplálkozás vagy az ételek rendszeres túlfőzése. A folsavat eredeti formájában szervezetünk képtelen hasznosítani, ahhoz, hogy a bélrendszerből felszívódásra kerüljön egy bélhámsejtekben lévő enzim általi átalakítás szükséges. Ebből adódóan a béltraktus gyulladásos állapotai, vagy az enzim veleszületett hiánya folsav hiányos állapothoz vezethet.
Folsavhiányos állapothoz vezethet továbbá:
- felszívódási zavar
- túlhajszolt életmód
- vesebetegség
- alkoholizmus
- májkárosodás
- bizonyos gyógyszerek szedése
Folsavhiány tünetei
- fáradtság, gyengeség
- fejfájás
- nyugtalanság, csüggedtség, levertség
- étvágytalanság
- szorongás, depresszió, alvászavar
- az életöröm hiánya
- szórakozottság, emlékezetgyöngeség
- emésztési zavarok
- nyelvgyulladás
- gyulladás az ajkak nyálkahártyáján
- vérszegénység
- száraz bőr
Sok esetben a folsav hiány mellett B12-vitamin hiány is fellép, ennek oka, hogy a folsav átalakításáért felelős enzim működéséhez elengedhetetlen a B12- vitamin. Ezért érdemes a két vitamint együtt pótolni.
A folsavhiánynak súlyos következményei lehetnek. Megnő számos betegség rizikója, kockázata (szív és érrendszeri-, daganatos betegségek) Terhesség esetén fejlődési rendellenességeket okozhat, növeli a spontán vetélés vagy a koraszülés kockázatát. A folsavhiány a spermiumok minőségére is hatással van, ilyenkor megnő az abnormális kromoszómákat tartalmazó spermiumok száma.
Egyik legsúlyosabb következménye a vérszegénység. A folsav kiemelkedő szereppel bír a vörösvérsejtek előállításában, így hiányakor a vörösvérsejtek mennyiségének a csökkenése és minőségének omlása jelentkezhet. A folsavhiányos vérszegénység jellegzetes tünetei: fáradékonyság, kimerültség, gyengeség, feledékenység, hangulatingadozások, étvágytalanság, fogyás, korai őszülés, sápadt bőr, légszomj.
Napi folsav szükséglet
Csecsemők 0-4 hónap: 60 µg
Csecsemők 4-12 hónap: 80 µg
Gyerekek 1-4 év: 120 µg
Gyerekek 4-7 év: 180 µg
Gyerekek 10-13 év: 240 µg
Tinédzserek és felnőttek: 300 µg
Várandósok: 550 µg
Szoptató anyák: 450 µg
55 év felett: 400-600 µg
Folsav megfelelő bevitele terhesség idején
Terhesség idején fokozottan kell figyelni a folsav bevitelére, a folsavhiány magzatra gyakorolt káros hatásai miatt. A magzat növekedéséhez és fejlődéséhez rendkívül sok folsavra van szükség. A gerinc és az idegcső záródása a méhben csak folsav jelenlétében jöhet létre. A vitamin hiánya az agy és a koponya elégtelen fejlődését, szív- és végtag-deformációkat okozhat, sőt a vetélés kockázatát is megnövelheti. Ajánlott megkezdeni pótlását három hónappal a terhesség előtt. A folsavban gazdag étkezésre is fordítsunk figyelmet.
Folsav pótlása szoptatás idején
A szoptatás alatt az anya szervezetének 50%-kal több folsavra van. A kisbaba ugyan mindent megkap, de az anya szervezete kiürülhet nem megfelelő folsav pótlás mellett. A folsavat más vitaminokkal kombinálva ajánlott szedni. Fokozottan figyeljünk a vas, a jód, a magnézium és a B12-vitamin bevitelére is.
Folsav pótlása
A folsav rendkívül hő- és fényérzékeny, így az ételeket rendkívül kíméletes eljárással kell elkészítenünk, hogy azok ne veszítsék el folsav tartalmukat. Érdemes minden nap fogyasztanunk kellő mennyiségű friss gyümölcsöt és zöldséget, hiszen a folsav pótlás szempontjából a legjobb választásnak ők bizonyulnak.
Amennyiben úgy érezzük a táplálkozással nem fedezzük a kellő mennyiséget, vagy megnő szervezetünk folát igénye, akkor folsav tartalmú étrendkiegészítőket is szedhetünk. Megelőzés céljából ezeket mindenképpen javasolt fogyasztani tervezett terhesség előtt, szoptatás alatt, bizonyos gyógyszerek tartós szedése esetén.
B12-vitaminnal együtt szedve a folsav felszívódása növelhető. A túl nagy folsav bevitel azonban rontja a cink hasznosulását, ezért, ha étrend-kiegészítőként vesszük magunkhoz a folsavat, érdemes cinket is szednünk mellé.
Természetes folsav források:
- máj (kacsa, liba, sertés, szarvasmarha)
- tojássárgája
- élesztő
- leveles zöldségek (karfiol, brokkoli, tök, spenót, káposzta, fejes saláta)
- spárga
- búzacsíra
- sárgarépa
- szójabab, fehér bab
- lencse
- zöldborsó, csicseriborsó
- gyümölcsök (mogyoró, mandula, dió, cseresznye, szőlő, málna, sárgabarack, dinnye)
Folsav túlfogyasztása
A folsavat nagyon nehéz túladagolni, mert a feleslegben bevitt mennyiség azonnal kiürül a szervezetből, és nem tárolódik semmilyen formában sem. Így amennyiben az előírásoknak megfelelően szedjük folsav tartalmú étrendkiegészítőnket nem történhet meg a túladagolás.