Mire jó a cink?

A cink szerepe szervezetünkben
A cink egy kedvező élettani hatású nyomelem, mely elengedhetetlen szervezetünk optimális működéséhez. Szerepet játszik a vércukorszint egyensúlyban tartásában, az immunrendszer erősítésében és az anyagcsere stabilizálásában. Az egyik legfőbb funkciója, hogy enzimek katalizátoraként működik, így számos élettani folyamat elengedhetetlen résztvevője. Részt vesz a nukleinsavak (DNS, RNS) térszerkezetének helyes beállításában is.
Egyik legfontosabb szerepe, hogy fentartsa a sejteket határoló hártyának, a sejtmembránnak az integritását. Cink nélkül a membrán sérülékennyé, és a káros hatásokkal szemben kevésbé ellenállóvá válik. Közvetett módon hormonrendszerünkre is hatással van, hiszen befolyásolja a hormonok szintézisének a folyamatát. Jelenléte nélkülözhetetlen az egészséges spermiumok képződéséhez.
A cinknek bőrünkre is kedvező hatása van. A cink antibakteriális hatása révén gyakori összetevője a pattanásos, aknés bőr kezelése során alkalmazott külsőleges készítményeknek. Másrészről gyakran alkalmazzák sebgyógyulás és hámosodás elősegítésére is, például lábszárfekély kezelésekor. Gyakori összetevője a fentnevezett jótékony hatásai révén a popsikenőcsöknek is. Étrendkiegészítőkben sokszor kombinálják kollagénnel, hiszen potencírozzák egymás jótékony hatását.
A cink raktározása
Az emberi szervezet 2-4 g cinket tartalmaz. A szervezet cinkháztartása elsősorban a csontokban és fogakban található, de jelen van agyban, izomzatban, vesében és a májban is.
Cink források
Magas cinktartalmú élelmiszerek:
- teljes kiőrlésű gabonapehely
- bab, zöldborsó
- spenót, spárga, mángold
- dió, mandula, mogyoró, vadrizs
- teljes kiőrlésű magvak
- napraforgó, zab, tökmag, szezámmag, tönköly
- tojás
- tej, joghurt
- halak, osztriga, rák, homár, kagyló
- borjúmáj, szarvashús, bárányhús, marhahús, pulykahús
- juharszirup
A táplálékból a cink jól hasznosul, felszívódása megfelelő. Ám bizonyos élelmiszerek ronthatják a felszívódás sebességét és mértékét. Kiegyensúlyozott táplálkozás esetén nincs szükségünk a cink pótlására, ám egyoldalú táplálkozás vagy valamilyen betegség fellépésekor a cinkpótlás javasolt. A vegetáriánusoknak különösen kell figyelniük a cink bevitelre, mert a növény alapú ételekben levő cink a szervezet számára nehezebben hasznosítható.
Cinkhiány tünetei
- csökkent ízérzékelés és szaglás
- étvágytalanság
- fogyás
- hasmenés
- gyermekeknél növekedési zavar, fejlődésbeli elmaradás
- depresszió, letargia
- vérszegénység
- gyakori megfázások, vírusos, bakteriális fertőzések
- száraz, repedezett, ekcémás vagy pattanásos bőr
- töredező körmök
- hajhullás
- késleltetett sebgyógyulás
- potencia zavar
A cinkhiányt okozhatja felszívódási zavar és krónikus betegség is, például cukorbetegség, rosszindulatú daganat, májbetegség és sarlósejtes vérszegénység. Terhesség során fennálló cinkhiány megnöveli az esélyét a hosszan tartó és nehéz szülésnek, éppen ezért a terhesség első jeleitől kezdve figyeljünk a megfelelő cink pótlásra.
Cink pótlása
Az egészséges felnőtt emberi szervezet számára napi 10 mg cink bevitele szükséges. A cink napi szintű pótlása fontos, ugyanis a szervezetben nincs a cink tárolására megfelelő raktározó szerv, vagy rendszer. figyeljünk rá, hogy a cink pótlása legyen folyamatos, leginkább táplálékkal, természetes formában vigyük be szervezetünkbe.
Ha azonban mindez kevésnek bizonyulna, vagy szervezetünknek fokozott cink bevitelre van szüksége nyugodtan alkalmazzunk gyógyszertárban kapható cink tartalmú étrendkiegészítőket. Mindig válasszuk a számunkra leginkább megfelelő gyógyszerformát. Sokszor nem önmagában, hanem más nyomelemmel kombinálva tartalmazzák a cinket az étrendkiegészítők, ez lehet C-vitamin, szelén, E-vitamin. Ezen komplex készítmények immunrendszer erősítő hatása még jobban érvényesül.
Ajánlott napi cinkbevitel
A cink pótlására a várandós nőknek és kismamáknak különösen oda kell figyelnük. A csecsemőknél és kisgyermekeknél is szemmel kell tartani a megfelelő cinkbevitelt. A gyermekek testsúlykilogrammra vonatkoztatott cinkszükséglete magasabb, mint a felnőtteké, mivel a cink relatív nagyobb mennyisége szükséges az intenzív növekedési folyamatok, a nemi érés időszakában.
Életkor | Férfi | Nő | Terhesség | Szoptatás |
0-6 hónap | 2 mg | 2 mg | ||
7-12 hónap | 3 mg | 3 mg | ||
1-3 év | 3 mg | 3 mg | ||
4-8 év | 5 mg | 5 mg | ||
9-13 év | 8 mg | 8 mg | ||
14-18 év | 11 mg | 9 mg | 12 mg | 13 mg |
19 év felett | 11 mg | 8 mg | 11 mg | 12 mg |
A cink túladagolása
A cinket természetes forrásokból szinte lehetetlen túladagolni. Azonban az étrend-kiegészítők túlzott alkalmazásából származhatnak negatív tapasztalatok, mint például: étvágycsökkenés, fémes és keserű szájíz, hányinger, hányás, étvágytalanság, hasi görcsök, gyomorfájdalom, véres hasmenés, fejfájás. A nagy mennyiségű cink vesekő kialakulásában is szerepet játszhat.
Kapcsolódó termékek
Kérjük érdeklődjön ügyfélszolgálatunkon!